Η Ειδική Κομματική Οργάνωση (ΕΚΟ) Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου, ιδρύθηκε το 2019, είναι η πρώτη και μόνη Ε.Κ.Ο. στο Η.Β. και υπάγεται στη Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε πετύχει να αποτελούμε αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη οργάνωση στο Η.Β. σε επίπεδο ενεργών μελών του κόμματος. Κατ' επέκταση, είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική κομματική οργάνωση στο Η.Β. καθώς και μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κομματικές οργανώσεις στο εξωτερικό γενικότερα. 

Η αρχική πρόταση δημιουργίας της οργάνωσης έγινε στον ιδρυτή και πρόεδρο της ομάδας κ. Μιχάλη Αράπη στα τέλη του 2018 από τον τότε γραμματέα της Γραμματείας ΕΚΟ και μετέπειτα βουλευτή του Νοτίου Τομέα Αθηνών και σημερινού υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλη Σπανάκη που ενέκρινε την ίδρυση μας λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Ακολούθησε μια πολύ δυναμική πενταετία όπου σε συνεργασία με τον επόμενο γραμματέα ΕΚΟ κ. Νίκο Παγώνη και τους αναπληρωτές γραμματείς η οργάνωση μας πέτυχε πολλά σπουδαία επιτεύγματα. Σήμερα, με την υποστήριξη του νέου μας γραμματέα κ. Χαράλαμπου (Μπάμπη) Κόκκινου, του οργανωτικού μας γραμματέα κ. Χριστόφορου Ντίζου και του στελεχιακού δυναμικού της Γραμματείας συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά με όρεξη για σκληρή δουλειά! 

Φιλοσοφία 

Από την ημέρα της σύστασης της, η ομάδα που δρα ως think tank, έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σε επίπεδο δομών, προσέλκυσης σπουδαίων μελών, ανάπτυξης καινοτόμων προτάσεων μέσω ομάδων εργασίας, εκπόνησης μελετών και επικοινωνίας. Τα λαμπρά στελέχη μας προέρχονται από ποικίλα επιστημονικά πεδία καθιστώντας το επίπεδο της οργάνωσής μας πολύ υψηλό. Η φιλοσοφία της οργάνωσης είναι ότι λειτουργεί ως μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα που μέσα από το φιλικό και ευχάριστο κλίμα μεταξύ των πολύ αξιόλογων στελεχών της, ενώνει τον Ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ευρύτερης Διασποράς! Ως ομάδα θέσαμε από την αρχή ως κορυφαίο στόχο εντός της οργάνωσης μας την ανάδειξη των γυναικών και την ισότητα των φύλων! Η έμπρακτη στήριξη μας αποδεικνύεται από την έντονη και πολυμελή παρουσία άξιων και πετυχημένων γυναικών που απαρτίζουν καίριες θέσεις του διοικητικού μας συμβουλίου στο οποίο υπάρχει αριθμητική αναλογία φύλων. 

Καμπάνια 

Ως ομάδα αλλά και ως άτομα αγωνιζόμαστε επί πολλά έτη και διεξάγουμε καμπάνια για την εφαρμογή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο διαμονής τους. Η καμπάνια μας είναι η αρχαιότερη από οργάνωση του εξωτερικού και περιλαμβάνει άρθρα, προτάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις καθώς και εύστοχες αναρτήσεις. Σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν άρθρα και παρουσίες από το 2018 στα οποία προκρίναμε την εισαγωγή επιστολικής και ηλεκτρονικής/ψηφιακής ψήφου. 

Δυναμική κοινωνική παρουσία 

Σε αυτά τα χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει πληθώρα ανοιχτών κοινωνικών συναθροίσεων. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ φιλικό, ανοιχτό και φιλόξενο περιβάλλον στο οποίο οι παρευρισκόμενοι στην εκάστοτε εκδήλωση έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συναντηθούν και να συζητήσουν. Κορωνίδα (ως τώρα) των συναντήσεων μας αποτελεί η φετινή κοπή της βασιλόπιτας μας στις 10 Φεβρουαρίου σε κατάμεστη αίθουσα του κεντρικού Λονδίνου. 

Η ομάδα μας έχει πολύ δυναμική παρουσία και στηρίζει κάθε κομματική εκδήλωση στο Η.Β.. Χαρακτηριστικά, στην μεγάλη εκδήλωση με τον πρωθυπουργό μας και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2023, ως οργάνωση είχαμε πάνω από 40 άτομα. Συγκινητική στιγμή ήταν η προβολή της ομαδικής μας φωτογραφίας με τον πρωθυπουργό που έπαιξε ως η κεντρική φωτογραφία της εκδήλωσης από μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ. Επιπλέον, είχαμε πολύ δυναμική και πολυπληθή παρουσία ως εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος στα εκλογικά τμήματα του Λονδίνου στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. 

Επόμενα βήματα 

Η οργάνωση έχει πολύ έντονη παρουσία και διατηρεί δημοφιλή προφίλ σε όλα τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, Instagram, Χ (πρώην Twitter), YouTube, Tik Tok, καθώς και το πιο ισχυρό LinkedIn προφίλ ελληνικής κομματικής οργάνωσης στο εξωτερικό. 

Επομένως αυτή την στιγμή επικεντρωνόμαστε στην μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης που κάνουμε μέσω των social media μας ώστε να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου. Ως οργάνωση του εξωτερικού αγωνιζόμαστε ώστε να είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο από το εξωτερικό στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Αυτό είναι κομβικής σημασίας για την προβολή της δυναμικής της ομογένειας και του ενδιαφέροντος της για τα τεκταινόμενα στην μητροπολιτική Ελλάδα ευρύτερα. 

Εν κατακλείδι, αυτά τα πέντε χρόνια η οργάνωση μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και με μεγάλη προσπάθεια, κόπο και σκληρή δουλειά έχουμε θέσει στέρεες βάσεις. Έχοντας ως παρακαταθήκη τις έως τώρα εμπειρίες μας συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ακόμα πιο δυναμικά. Χτίζοντας πάνω τους υλοποιούμε το όραμα μας για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζοντας μεθοδικά πολύπλευρες και καινοτόμες δράσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον!