Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που καπηλεύονται και χρησιμοποιούν το χριστιανοορθόδοξο συναίσθημα για ψηφοθηρικούς λόγους. Τα μικρά αυτά κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Δεξιάς πήραν ως δεδομένους τους ιεράρχες, τις εκκλησίες και το ποίμνιο και μιλούσαν για αυτούς χωρίς αυτούς.

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Το περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο Γηροκομείο, όταν στέλεχος της Νίκης πλησίασε τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη, την έβρισε και τη χαστούκισε, καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ομως ο Κυριάκος Βελόπουλος θεωρεί πως οτιδήποτε ορθόδοξο του «ανήκει» a priori, άλλωστε έχει στα χέρια του τις επιστολές του Ιησού. Εκρινε σκόπιμο από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του και λίγο μετά το περιστατικό ανάμεσα σε Βασίλη Γραμμένο και Κωνσταντίνο Φλώρο, να απευθυνθεί στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στους υπουργούς της και να τους προειδοποιήσει για συνέπειες στην περίπτωση που όσοι ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πάνε στις εκκλησίες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα για «ψηφοθηρικούς», όπως είπε, λόγους.

«Κήρυγμα» μίσους

Μάλιστα, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης το προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας εν αμφιβόλω την πίστη όλων όσοι ψήφισαν υπέρ: «Είναι απορίας άξιον πώς κάποιος που νομοθετεί εναντίον του δόγματος της Εκκλησίας έχει την απαίτηση να εισέρχεται στον οίκο του Κυρίου, στον οποίο δεν πιστεύει, γιατί αν πίστευε δεν θα ψήφιζε! Είναι το λιγότερο οξύμωρο! Καλό θα ήταν λοιπόν να μη διχάσουν περισσότερο. Φτάνει! Μακριά από τις εκκλησίες το Πάσχα, αγαπητοί συνάδελφοι».

Οι αντιδράσεις από την Εκκλησία ήταν αναμενόμενες και ήρθαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, χαρακτηρίζοντας «μικροπρέπειες» τις τοποθετήσεις του. Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε μάλιστα ότι η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός και αλλιώς ο πιστός. (...) Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους».

Κατόπιν αυτών των τοποθετήσεων του Ιερώνυμου, οι... θεματοφύλακες της πίστης της Ορθοδοξίας μας (!) έδειξαν στην ελληνική κοινωνία και στους πιστούς πόσο πολύ αγαπάνε την Εκκλησία, που όταν αυτή εκφέρει διαφορετική, από τη δική τους, άποψη, τότε δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταφερθούν εναντίον όλων όσων μέχρι εκείνη τη στιγμή υποστήριζαν με σθένος... «Διαβάσαμε κάποιες δηλώσεις και νομίζαμε ότι τις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Δυστυχώς είδαμε ότι τις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος», είπε ο βουλευτής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Πήγε να τα μαζέψει...

Οταν ο Κυριάκος Βελόπουλος κατάλαβε πως... απομακρύνεται το ποίμνιο από το κόμμα του, προσπάθησε να τα στρογγυλέψει: «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον Κλήρο ούτε στην ιεραρχία, όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς, όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανάφερε.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως στην Ελληνική λύση έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, όπως επίσης φάνηκε ξεκάθαρα πως οι πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στα δεξιά της αποδίδουν. Πέφτουν από το ένα λάθος στο άλλο... Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και έχουν πλέον σοβαρέψει τα πράγματα, διότι όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί τους δεν απευθύνονται μόνο ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά στον ελληνικό λαό. Η, δε, «αποκαθήλωση» του ίδιου του Κυριάκου Βελόπουλου είναι συνέπεια όλων αυτών.

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανήλθε στο θέμα επιμένοντας... Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία επισκόπησή του στο Facebook, την οποία συνοδεύει και με ευχές για το Πάσχα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σκοταδισμού, του θυμού ορισμένων που προσπαθούν να στήσουν σύγχρονα Κολοσσαία στις εκκλησίες της πατρίδας μας εν όψει του Πάσχα: «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης».