Την εκτίμηση ότι η μέχρι στιγμής έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και η ανακριτική διαδικασία που συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα οδηγήσoυν στην έκδοση νέων ενταλμάτων και σε νέες συλλήψεις, εκτός από αυτές που ήδη έχουν γίνει γνωστές, εκφράζει με συνέντευξή του στο «Μανιφέστο» ο συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, Βασίλης Καπερνάρος.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

«Πιστεύετε ότι οι συλλήψεις θα επεκταθούν;», ρωτήσαμε τον γνωστό ποινικολόγο. «Πιστεύω και αισιοδοξώ ότι οι ανακριτικές αρχές δεν θα μείνουν σε όσα έχουν ήδη αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Υπάρχει τέτοιο υλικό κατάλληλα εμπεριστατωμένο που με κάνει να πιστεύω ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και θα δούμε νέες συλλήψεις», απάντησε.

Εκτιμάτε ότι η επέκταση των ερευνών για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη είναι πιθανό να αγγίξει και άλλα θεσμικά ευαίσθητα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας;

Φυσικά. Υπάρχει κάποιος νόμος που να εξαιρεί τον οποιονδήποτε σε όποιο κομμάτι της κοινωνίας και αν ανήκει; Απυρόβλητο δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία και για κανέναν. Και επειδή μιλάτε για ευαίσθητα και θεσμικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, να σας πω ότι παιδί της ίδιας κοινωνίας είναι και ο Γιώργος Λυγγερίδης. Ενα παιδί που δεν πήγε ούτε να σκοτώσει ούτε να τιμωρήσει. Πήγε για να υπηρετήσει το καθήκον του, να προστατεύσει άλλα παιδιά, να κάνει τη δουλειά του. Και δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι του. Είναι σαφές ότι κάποιοι από αυτά τα θεσμικά ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας στα οποία αναφέρεστε δεν θα έστελναν ποτέ τα παιδιά τους να γίνουν αστυφύλακες.

Ποια είναι η άποψή σας για τη δουλειά που έχει κάνει σε αυτήν την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ.;

Η ΕΛ.ΑΣ. επιτέλεσε το καθήκον της τόσο αποτελεσματικά όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Και αυτό αποδεικνύει το επίπεδο της δουλειάς που γίνεται όταν η ΕΛ.ΑΣ. έχει λόγο ύπαρξης. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζαν και στο παρελθόν τι γινόταν με τις ομάδες των οργανωμένων οπαδών; Ηταν δυνατόν να μη γνώριζαν πώς κινείται η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση; Ειλικρινά, όμως, βλέποντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες, δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι, που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν για την ομάδα τους. Πώς οργανώθηκαν; Ποιος τους ενθάρρυνε; Ποιος τους παρείχε μέσα, τρόπο, βήμα; Ποιος τους προετοίμασε ώστε να μπορούν να σκοτώσουν έναν αστυνομικό; Αν διαβάσετε με προσοχή όσα έχουν αποκαλυφθεί, θα δείτε ότι μιλάμε για εντολές να χτυπήσουν με τις ναυτικές φωτοβολίδες σε ευθεία βολή.