Έναν δικό του ορισμό στην ελευθερία του Τύπου έδωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει -λόγω των γνωριμιών του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρώην ευρωβουλευτής-, εάν πράγματι συζητείται το όνομα του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην Ευρώπη, ο κύριος Ανδρουλάκης ρώτησε τους δημοσιογράφους εάν έχουν δει κάποιο τέτοιο δημοσίευμα στον Τύπο του εξωτερικού, για να προσθέσει ότι αυτό «είναι ένα αφήγημα για τα εγχώρια "παπαγαλάκια"». Στην επιμονή των δημοσιογράφων ότι το έγραψε και ο διεθνής Τύπος, ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε το «ποίημα» με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με τα ΜΜΕ, είναι δυστοπία.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Ανδρουλάκης είπε «βγαίνει ο πρωθυπουργός και τι λέει προχθές; Λέει "δεν έχουμε ελευθερία του τύπου; Προς Θεού, ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του». Αυτό είναι ελευθερία του Τύπου; Αυτό είναι ελευθερία της γνώμης. Έχει μπερδέψει από την αλαζονεία του, την ελευθερία του Τύπου, με την ελευθερία της γνώμης. Δηλαδή, επειδή μας επιτρέπει να λέμε τη γνώμη μας, έχουμε ελευθερία του Τύπου. Ελευθερία του Τύπου, ξέρετε τι σημαίνει; Να έχουμε ο καθένας, βάσει της πολιτικής μας δύναμης, ανάλογη αντιμετώπιση από τα Μέσα». Για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: η ελευθερία του Τύπου δεν επιτυγχάνεται από την πολυφωνία, την μη-λογοκρισία, την μη-επίβλεψη και μη-επιβολή θεματολογίας, αλλά με την κρατική επιβολή θεματολογίας στα ΜΜΕ, η οποία να αντικατοπτρίζει την πολιτική δύναμη των κομμάτων! Αυτή την κρατικιστική μέγγενη στον Τύπο, καταλαβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως «ελευθερία του Τύπου»! Εξαιρετικός! Θα πρέπει όμως να επεξηγήσει λίγο το σκεπτικό του: ποιες θα είναι οι κυρώσεις στα ΜΜΕ, τα οποία θέλουν να επιλέξουν την ύλη που θα τυπώσουν και θα παραβαίνουν αυτή τη σύνθεση; Θα πέφτουν πρόστιμα; Θα αφαιρούνται άδειες; Θα υφίστανται ξυλοδαρμό τα βράδια στις ταράτσες -που λέει και το άσμα- οι διευθυντές των ΜΜΕ; Εύγε κύριε Ανδρουλάκη, σε κάποιο άλλο καθεστώς, θα ήσασταν άριστος ως αξιωματούχος επιβολής λογοκρισίας!

Αυτό που παρουσιάζει ο κύριος Ανδρουλάκης ως «ελευθερία του Τύπου», απαντάται μονάχα κατά την προεκλογική περίοδο και μέχρι την διεξαγωγή εκλογών, αφού με νόμο ορίζεται η «προβολή κομμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς» και κατόπιν, σταματάει. Αυτό γίνεται για να υπάρχει εξασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες θα ενημερωθούν για τις θέσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές και ταυτόχρονα, για να υπάρχει δικαιοσύνη προβολής ανάμεσα στα κόμματα, ανεξαρτήτως δημοφιλίας, ή αποτελεσματικότητας στελεχών και αρχηγών. Αυτή περιγράφεται ως «αρχή της αναλογικής ισότητας». Αλλά αυτό αφορά τον προεκλογικό διάστημα, από την προκήρυξη των εκλογών και μέχρι και την κάλπη.

Είναι ανήκουστο, το συγκεκριμένο μέτρο να ισχύει οριζοντίως κι εσαεί για τα ΜΜΕ. Η ελευθερία του Τύπου κύριε Ανδρουλάκη, είναι η ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να γράψουν -δίχως κανέναν απολύτως περιορισμό και λογοκρισία-, αυτά που εκείνα κρίνουν. Το ίδιο το γεγονός στο οποίο αναφέρεστε, με τα πρωτοσέλιδα του Βήματος και της Καθημερινής, καταρρίπτει αυτό το οποίο λέτε. Και μια συμβουλή: για να μπορείτε να απασχολείτε τον τύπο, θα πρέπει να θεωρεί ο ίδιος ο Τύπος ότι «πουλάτε» στο κοινό του. Αυτό εξασφαλίζεται είτε κάνοντας σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις, είτε κάνοντας εκκεντρικότητες - όπως λόγου χάρη ο Στέφανος Κασσελάκης με την «κοτεράδα» του. Εφόσον λοιπόν δεν μπορείτε να κάνετε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις, μήπως να κάνατε κι εσείς μια «κοτεράδα» με μεγαλύτερο κότερο, για να απασχολήσετε τον Τύπο;

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θέλω να σας πω ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με τα Μέσα, είναι δυστοπία. Δηλαδή, βγαίνει ο πρωθυπουργός και τι λέει προχθές; Λέει "δεν έχουμε ελευθερία του τύπου; Προς Θεού, ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του». Αυτό είναι ελευθερία του Τύπου; Αυτό είναι ελευθερία της γνώμης. Έχει μπερδέψει από την αλαζονεία του, την ελευθερία του Τύπου, με την ελευθερία της γνώμης. Δηλαδή, επειδή μας επιτρέπει να λέμε τη γνώμη μας, έχουμε ελευθερία του Τύπου. Ελευθερία του Τύπου, ξέρετε τι σημαίνει; Να έχουμε ο καθένας, βάσει της πολιτικής μας δύναμης, ανάλογη αντιμετώπιση από τα Μέσα. Δεν υπάρχει αυτό και θέλω πραγματικά να εξαιρέσω τον σταθμό σας, για να είμαι δίκαιος. Διότι πάρα πολλά Media υπηρετούν σθεναρά την στυγνή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας. Είτε ενάντια των πολιτικών της αντιπάλων, είτε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, αυτό δεν είναι ελευθερία του τύπου. Αυτό είναι επιρροή στον Τύπο. Και θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα. Δείτε τι έγινε με το πρωτοσέλιδο του Βήματος και της Καθημερινής την επόμενη ημέρα: ένα πρωτοσέλιδο τον έκανε να εκραγεί. Επειδή έχει συνηθίσει να τον χαϊδεύουν συνεχώς τον κύριο Μητσοτάκη, ένα πρωτοσέλιδο που έλεγε κάτι που αποδείχθηκε αλήθεια τελικά, δεν ήταν και ψέματα, ότι είχε αλλοιωθεί ο διάλογος του σταθμάρχη, είχε δοθεί σε ένα φιλικό Μέσο, το σήκωσε την επόμενη ημέρα το πρωί για να ενισχύσουνε την ιστορία ότι "δεν φταίει το κράτος, δεν φταίει η κυβέρνηση, μόνο αυτός φταίει". Και προσέξτε: σηκώνεται, αντιδράει, λέει ότι πάνε να τον ρίξουνε συμφέροντα, ότι εγώ κάνω πρόταση δυσπιστίας, επειδή είναι τα συμφέροντα από πίσω μου».