Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ υποδέχθηκε τον Μπομπ Ντίλαν στο Βατικανό, σε μια ιστορική συνάντηση δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της θρησκείας και του πολιτισμού.
Ο 71χρονος ποντίφικας, κατά κόσμον Ρόμπερτ Πρέβοστ, συναντήθηκε την Τετάρτη (4/11) με τον θρυλικό Αμερικανό τραγουδοποιό στο Αποστολικό Παλάτι. Οι δύο άνδρες, που μοιράζονται το όνομα «Μπομπ» και έχουν καταγωγή από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν μαζί, με τον Πάπα να φορά τη χαρακτηριστική λευκή ράσα και τον Ντίλαν μαύρο παλτό και κουκούλα.

Η συνάντηση με ιστορικό συμβολισμό
Τη συνάντηση οργάνωσε ο αιδεσιμότατος Αντόνιο Σπάνταρο, γνωστός για τις πρωτοβουλίες του που φέρνουν την Καθολική Εκκλησία πιο κοντά στον κόσμο του πολιτισμού. Ο ίδιος είχε μεσολαβήσει νωρίτερα φέτος και για τη συνάντηση του Πάπα με την Πάτι Σμιθ.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σπάνταρο περιέγραψε τη συγκίνηση που ένιωσε, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση με «πραγματική αίσθηση ιστορικότητας».
Ο Πάπας Λέων, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το έργο του Ντίλαν. Μάλιστα, στον πρόλογο βιβλίου του που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, είχε παραθέσει στίχους από το αντιπυρηνικό τραγούδι «Go Away You Bomb» του 1963, συνδέοντας το διαχρονικό μήνυμά του με την αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας στα πυρηνικά όπλα.
Η προηγούμενη συνάντηση με τον Ιωάννη Παύλο Β΄
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπομπ Ντίλαν συναντά έναν Πάπα. Το 1997 είχε εμφανιστεί σε εκδήλωση στην Μπολόνια της Ιταλίας, παρουσία του Ιωάννη Παύλου Β΄, ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια του, όπως τα «Blowin’ in the Wind», «Knockin’ on Heaven’s Door» και «A Hard Rain’s A-Gonna Fall».
Τότε, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε χρησιμοποιήσει έναν στίχο από το «Blowin’ in the Wind» για να αναφερθεί στη χριστιανική πίστη, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός δρόμος για τον άνθρωπο είναι ο Χριστός.
Τη νέα συνάντηση επιβεβαίωσε και η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, αναφέροντας ότι ο Πάπας δέχθηκε σε ιδιωτική ακρόαση τον Ρόμπερτ Άλεν Τσίμερμαν, χρησιμοποιώντας το πραγματικό όνομα του Μπομπ Ντίλαν.