Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα είναι «έξοχος» στο νέο του πόστο, όπως είπε, σημειώνοντας πως έχουν ήδη αρχίσει εμπορικές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο «εργάζονται ήδη για μια εμπορική συμφωνία» για τη μετά Brexit εποχή, η οποία ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα είναι «πολύ σημαντική».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τρεις, τέσσερις ακόμη και πέντε φορές περισσότερα με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εμποδίστηκαν» μέχρι σήμερα να κάνουν περισσότερο εμπόριο με τους Βρετανούς εξαιτίας της «σχέσης τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι το Brexit προσφέρει απαράμιλλη ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζες Σέλντον.

Και οι δύο «δεσμεύτηκαν για φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε η Σέλντον.

Ο Τζόνσον «θα είναι έξοχος πρωθυπουργός, έχει τα προσόντα για αυτό», είπε ο Τραμπ, αποκαλώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό έναν «καλό τύπο» και «φίλο» λίγα λεπτά μετά από το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας τους. «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές», επισήμανε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο τον είχε ανάγκη εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε ανοιχτά επικρίνει την προκάτοχο του Τζόνσον, Τερέζα Μέι για τη διαχείριση της στο Brexit.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι Τραμπ και Τζόνσον συνομίλησαν επίσης για τις πρόσφατες εντάσεις στον Κόλπο και την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν στο ζήτημα αυτό.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα για