Η ώρα της κρίσης για την Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο τριών βρεφών, δύο δικών της παιδιών και ενός ακόμη βρέφους μίας φίλης της, έφτασε.
Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται συγκλόνισαν το πανελλήνιο, πριν μερικά χρόνια, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η «κατά συρροή» δολοφονία μικρών παιδιών «με ανελέητο και βίαιο τρόπο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες αφορούν σειρά εγκληματικών ενεργειών της 25χρονης κατηγορούμενης, οι οποίες συντελέστηκαν από τα Χριστούγεννα του 2020 και μετά, οπότε και σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά της πρώην συντρόφου της. Ακολουθούν οι θάνατοι του εξάμηνου βρέφους της φίλης της Κατερίνας τον Φεβρουάριο του 2021, του πρώτου της παιδιού σε ηλικία 19 ημερών τον Ιούνιο του 2022, καθώς και της δίμηνης κόρης της Μαρίας-Φρειδερίκης τον Οκτώβριο του 2023.
Το σκεπτικό της παραπομπής
Στην εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της γινόταν αναφορά και στον θάνατο της μικρότερης αδελφής της, Ζωής, το 2014, η οποία, αν και έχει παραγραφεί ως αδίκημα, η εισαγγελέας τη χαρακτήριζε «προάγγελο» των εγκλημάτων που ακολούθησαν, σημειώνοντας ότι η κατηγορούμενη αφαίρεσε τη ζωή της αδελφής της με «ανάλγητο τρόπο» ήδη από την εφηβική της ηλικία.
Στην ίδια εισαγγελική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε και με το παραπεμπτικό βούλευμα, η Ειρήνη Μουρτζούκου χαρακτηρίζεται ως ένα «οργανωμένο, ιδιαίτερα υπολογιστικό, βίαιο, ανελέητο, αδίστακτο και άκρως επικίνδυνο άτομο, που απολάμβανε τα θύματά της, έρμαια στα χέρια της, χωρίς καμία ενοχή», απορρίπτοντας πλήρως τον ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού.
Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνεται ότι από τη συμπεριφορά της δεν προκύπτει πως αναπτύσσει ουσιαστικούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της, ούτε επιλέγει τυχαία τα θύματά της. Η 25χρονη φέρεται να στόχευε συστηματικά ανυπεράσπιστα βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς, σύμφωνα με το βούλευμα, επιδίωκε την απόλυτη κυριαρχία και τον έλεγχο, αντλώντας μια «διαστρεβλωμένη ενδυνάμωση του εγώ της».
Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία σήμερα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Ελαιώνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ομολογήσει τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, εκτός από τη δολοφονία του μικρού Παναγιωτάκη. Η σχετική δικογραφία εκκρεμεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας, έχοντας ήδη ασκηθεί δίωξη σε βάρος της και για αυτή την ανθρωποκτονία.