Η παρατήρηση της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει ότι μάλλον… αρέσκεται στις φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Στα κύματα και στα μποφόρια. Αρκεί ο ίδιος ή να έχει προλάβει να καβαλικέψει το κύμα –όπως έγινε με την κοινωνική οργή και την αγανάκτηση που το 2015 τον έφεραν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου– ή να έχει πιάσει στεριά και να περιμένει ναυαγούς και διασωθέντες…

Κάπως έτσι συμβαίνει με τις διαδοχικές παραιτήσεις βουλευτών, κυρίως ανεξάρτητων που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑΡ, και παίρνουν τον δρόμο προς την αποβάθρα της ΕΛΑΣ, προκαλώντας πλημμυρίδες στη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Οι ισορροπίες αλλάζουν και οι θέσεις στα έδρανα αναδιανέμονται καθώς οι έδρες επιστρέφουν στους επιλαχόντες των κομμάτων από τα οποία προήλθαν οι παραιτηθέντες βουλευτές.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η παραίτηση του βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος παρέδωσε την έδρα του προκειμένου να ενταχθεί και επίσημα στην ΕΛΑΣ. Και αυτό, μάλιστα, ενώ ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του σε ιστοσελίδα λίγες ημέρες πριν, ανέφερε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση μέσα στον Οκτώβριο. Τελικά το έκανε το βήμα και την έδρα του αναλαμβάνει η Ζωή Αναστασοπούλου για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο και αυτή να ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει μέχρι και τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές.

Παράδοση της έδρας ως προϋπόθεση ένταξης στην ΕΛΑΣ

Το «δόγμα Τσίπρα» πυροδότησε τα διαλυτικά φαινόμενα στη σύνθεση του Κοινοβουλίου, καθώς έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη του όποιου εν ενεργεία βουλευτή στην ΕΛΑΣ την παραίτησή του από την έδρα. Όλο αυτό το διάστημα οι φήμες για αναδιατάξεις και αναδιανομές εδρών ενισχύονται από δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και από την παρουσία τους σε κομματικές εκδηλώσεις της ΕΛΑΣ.

Εσχάτως, πάντως, διαμορφώνεται ένα σκηνικό επίσπευσης των όποιων αλλαγών και μετακινήσεων. Το προειδοποιητικό σφύριγμα από την Αμαλίας το έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Βασιλειάδης, δηλώνοντας: «Όποιος εν ενεργεία βουλευτής επιθυμεί να ενταχθεί στην προσπάθεια, οφείλει πρώτα να παραδώσει την έδρα του, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δώδεκα ανεξάρτητοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές να παραδώσουν τις έδρες τους. Η Αμαλίας φέρεται να έχει θέσει τελεσίγραφο για τη… μεταγραφική περίοδο μέχρι και το τέλος του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τους προειδοποιεί ότι εάν δεν παραιτηθούν άμεσα, θα τους κρεμάσει στα μανταλάκια για… πολιτικό καιροσκοπισμό. Μεταξύ των βουλευτών που δέχθηκαν και δέχονται την πίεση να κάνουν την επόμενη κίνηση είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη, η Καλλιόπη Βέττα, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Μίλτος Ζαμπάρας, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Γιώργος Ψυχογιός.

Το δεύτερο κύμα παραιτήσεων –και το μεγαλύτερο– αναμένεται από το τέλος του χρόνου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, αν και στην ΕΛΑΣ έχουν αποφασίσει να ανακοινώσουν τα πρώτα ψηφοδέλτια μόνο με τα νέα πρόσωπα. Η αναμπουμπούλα στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα έχει έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και… το ταμείο από τις περατζάδες του Αλέξη Τσίπρα ανά την επικράτεια.