Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις στη Γαλλία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάστασης έκτακτης ανάγκης και επικρίνει τα social media για τις ταραχές.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, οι νέες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο Σάββατο και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν από τη Μασσαλία. Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης, Μπενουά Παγιάν, προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν αποτελεί ταμπού εάν επιδεινωθεί η κατάσταση, ενώ κατηγόρησε τα social media ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κινητοποίηση πολιτών κατά τη διάρκεια των ταραχών της 17ης Οκτωβρίου, οι οποίες συνοδεύτηκαν από εγκληματικές πράξεις, επιθέσεις και λεηλασίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ευθύνες που αποδίδει σε δυνάμεις της ακροαριστεράς, με φόντο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ενώ ο δήμαρχος της Μασσαλίας ζήτησε απαντήσεις για την προστασία της δημόσιας τάξης και προειδοποίησε κατά της αντιπαράθεσης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Από τη Μασσαλία ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι και το επόμενο Σάββατο κρίνεται επικίνδυνο καθώς προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, ενώ ανέφερε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «βλάπτουν τις δημοκρατίες», καθώς «χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ταραχών της 17ης Οκτωβρίου για να φέρουν νέους και όχι τόσο νέους σε μέρη όπου τελέστηκαν εγκληματικές πράξεις, επιθέσεις και λεηλασίες». Περιέγραψε μάλιστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «εργαλεία των χειρότερων παρορμήσεων».
Τα μηνύματα
«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν αποτελεί «ταμπού» σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν, ο οποίος είχε σφοδρότατα επικρίνει τη γαλλική κυβέρνηση για αποτυχία προστασίας της δημόσιας τάξης στις λεηλασίες της 17ης Οκτωβρίου.
«Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αυτή είναι η ώρα για διάλογο, όχι για βία», τόνισε ο Μακρόν.
Ωστόσο, κατηγόρησε εκ νέου «δυνάμεις της ακροαριστεράς που κινητοποιήθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της 17ης Οκτωβρίου, για εγκληματική δραστηριότητα» .
«Δεν συνέβη το ίδιο στις 24 Οκτωβρίου», υπενθύμισε σε όλους ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι «το περασμένο Σάββατο,οι δυνάμεις ήταν αναλογικές».
«Χρειαζόμαστε απαντήσεις», υποστήριξε ο δήμαρχος της Μασαλίας Μπενουά Παγιάν, επισημαίνοντας: «Δεν πρέπει να φέρουμε την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών. Έχουμε δει μαθητευόμενους μάγους να υποκινούν τους Γάλλους να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου».