Oι εκλεγμένοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου βουλευτές κατέλαβαν σήμερα τις έδρες τους στο Στρασβούργο, κατά την διάρκεια μίας πανηγυρικής συνεδρίασης που χαρακτηρίσθηκε από την διαδήλωση χιλιάδων Καταλανών και από την επίδειξη της εχθρότητας των μελών του κόμματος του Brexit στο Ημικύκλιο.

Περί τους 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να υποστηρίξουν τους καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές που δεν τους επετράπη από τις ισπανικές αρχές να καταλάβουν την έδρα τους, διότι δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα ενώπιον της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό τους ήχους της Ωδής στην Χαρά και οι βουλευτές του Κόμματος του  Brexit  του Νάιτζελ Φάρατζ επέλεξαν να δείξουν την εχθρότητά τους προς το Κοινοβούλιο, στο οποίο κατέλαβαν, ωστόσο, τις έδρες τους, γυρίζοντας την πλάτη τους.

Η κύρια αποστολή της εναρκτήριας αυτής συνεδρίασης είναι η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί μία από τις μεταβλητές της σπαζοκεφαλιάς της επιλογής των προσώπων για τις διευθυντικές θέσεις της Ενωσης.

Η επιλογή του νέου προέδρου μετατέθηκε για αύριο για να δοθεί χρόνος στους 28 ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία. Ομως τίποτε δεν διασφαλίζει ότι η μαραθώνια σύνοδος κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή και παίρνει συνεχείς παρατάσεις θα έχει σύντομη και ευτυχή κατάληξη.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες θα προτιμούσαν να έχει υπάρξει συμφωνία για την προεδρία της Κομισιόν, θέση κλειδί για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 22.00 τοπική ώρα απόψε.

 

Διαβάστε περισσότερα για