Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν σήμερα Σάββατο (17/10) στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, στη διάρκεια των πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της ακρίβειας και της υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης.
Οι αρχές προχώρησαν σε 166 συλλήψεις, ενώ στη Μασσαλία διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο και προκάλεσαν φθορές, σύμφωνα με το BFMTV.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, η κατάσταση οξύνθηκε το μεσημέρι στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη μεγάλη πορεία, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Charge de la police et gaz lacrymogène utilisé contre un groupe de manifestants nassé au niveau de la rue du Faubourg-Saint-Denis à Paris. #17octobre #Paris https://t.co/PIs5I5PSvk
— Luc Auffret (@LucAuffret) October 17, 2026
Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα απέναντι σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους. Οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα ρούχα και μάσκες, ενώ ορισμένοι πετούσαν πυροτεχνήματα.
Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Μασσαλία, όπου διαδηλωτές έριξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, ανέφεραν ότι μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 140 διαδηλώσεις, με 32.800 συμμετέχοντες στις περιφέρειες της χώρας. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων στη Γαλλία είχε φτάσει τις 166.
Πανεθνικές κινητοποιήσεις με μαθητές, αγρότες και «Κίτρινα Γιλέκα»
Από τις πρωινές ώρες οργανώνονταν συγκεντρώσεις και επιμέρους παρεμβάσεις σε όλη τη Γαλλία. Στο επίκεντρο βρίσκονται το υψηλό κόστος ζωής και η αποδυνάμωση του κοινωνικού μοντέλου, το οποίο είχε ως βασικό προσανατολισμό τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ευκαιριών και κοινωνικής προστασίας.
🔴 🇫🇷 FRANCE URGENT Place de la République : tension très forte. Les CRS reculent face aux manifestants et semblent débordés. De plus en plus de monde rejoint le rassemblement. Un autre cortège se trouve derrière le cordon des CRS. Situation critique. À suivre. #Paris #République #17Octobre
— Geocrises FR (@geocrises) October 17, 2026
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μαθητές λυκείου, αγρότες, ακτιβιστές για το κλίμα και μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων». Η συνάντηση διαφορετικών ομάδων διαμαρτυρίας εντείνει την ανησυχία των αρχών για επεισόδια, περίπου έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Οι σημερινές διαδηλώσεις παραπέμπουν στην περίοδο 2018-2019, όταν το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» προκάλεσε ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς. Αφετηρία εκείνων των κινητοποιήσεων ήταν οι αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, ενώ οι εικόνες συγκρούσεων, κυρίως στα Ηλύσια Πεδία, μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το νέο κάλεσμα για επανενεργοποίηση του κινήματος, που συνδέθηκε με την πρώτη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν, προβλέπει αποκλεισμούς κυκλικών κόμβων και σημείων στρατηγικής σημασίας. Κυρίαρχο αίτημα παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Την ίδια περίοδο συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ζητούν καλύτερες συνθήκες σπουδών.
Αυτή η πιθανή «σύγκλιση αγώνων» βρίσκει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμέτωπη με υψηλό δημόσιο χρέος και υπό στενή παρακολούθηση από τις χρηματαγορές. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης επιβαρύνουν περαιτέρω το κοινωνικό κλίμα.
Συλλήψεις στο Παρίσι - Εισβολή στο δημαρχείο της Μασσαλίας
Στο κέντρο του Παρισιού είχαν αναπτυχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη φύλαξη εμβληματικών σημείων, όπως η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων και η Αψίδα του Θριάμβου.
Σύμφωνα με την αστυνομία της πρωτεύουσας, περίπου 100 διαδηλωτές επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNews, πετώντας αντικείμενα στα παράθυρα. Το κανάλι ανήκει στον όμιλο του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου Βανσέν Μπολορέ. Για την επίθεση συνελήφθησαν 21 άτομα.
Ακόμη 40 συλλήψεις έγιναν στο Παρίσι, κυρίως για κατοχή προστατευτικού εξοπλισμού ή απαγορευμένων όπλων. Σε εκτεταμένες περιοχές της πόλης είχαν επιβληθεί απαγορεύσεις συγκεντρώσεων.
Στη Μασσαλία, πέρα από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο και τοπικό αστυνομικό τμήμα. Νωρίτερα είχαν κλείσει προσωρινά την κεντρική λεωφόρο Πραντό, τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων και πατίνια στο οδόστρωμα. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας και τη διάλυση της συγκέντρωσης.
Το BFMTV μετέδωσε επίσης ότι ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο δημαρχείο της Μασσαλίας και προκάλεσε βανδαλισμούς, προτού αποχωρήσει λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου δικτύου από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και τον υπουργό Εσωτερικών.
Στη Λυών, περίπου 40 άτομα προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία σε γέφυρα, ενώ άλλοι επιχείρησαν να συγκεντρωθούν κοντά σε διυλιστήριο. Αστυνομικοί έκαναν παράλληλα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν σχεδόν 300 συγκεντρωμένους έξω από πανεπιστήμιο.
Στη Ρουέν της Νορμανδίας, πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί προκάλεσε ζημιές σε κτίριο πανεπιστημιακής σχολής. Πηγή με γνώση της έρευνας ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Στην Τουλούζη, η αστυνομία επενέβη ώστε να εμποδίσει αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών και κυκλικού κόμβου.
Στη Ρεν της Βρετάνης, περίπου 20 άτομα χρησιμοποίησαν κάδους απορριμμάτων για να στήσουν αυτοσχέδιο οδόφραγμα κοντά σε μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Ωστόσο, αρκετές από τις δράσεις που είχαν ανακοινωθεί δεν έγιναν τελικά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν κινητοποιήσεις σε σταθμό διοδίων στη γέφυρα Ιλ ντε Ρε, στις ακτές του Ατλαντικού, καθώς και στο Μπορντό.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι και οι αποκλεισμοί ήταν λιγότεροι από εκείνους που είχαν προαναγγείλει οι διοργανωτές.
Καταγγελίες για αστυνομική βία και ανησυχία για νέες συγκρούσεις
Οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε κλίμα έντασης, με τη γαλλική αστυνομία να βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με επικρίσεις για τη διαχείριση προηγούμενων κινητοποιήσεων.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι σοβαροί τραυματισμοί πολιτών. Μεταξύ αυτών καταγράφεται η περίπτωση 15χρονου που έχασε το χέρι του έπειτα από έκρηξη κροτίδας κρότου-λάμψης.
Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας εξετάζει τουλάχιστον 24 καταγγελίες για αστυνομική βία.
Μετά τον τραυματισμό του ανηλίκου ανεστάλη η χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ξανά, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο Κριστόφ, 47χρονος ξυλουργός που είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον δικό του τραυματισμό το 2018. Όπως ανέφερε, είχε χτυπηθεί από πυροβολισμό με εκτοξευτή κροτίδων κρότου-λάμψης, εξοπλισμό του οποίου η χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις.
«Σήμερα, βλέπουμε καταστολή εναντίον των δικών μας παιδιών», δήλωσε αγανακτισμένος.
Από την κυβερνητική πλευρά, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανέφερε ότι στις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 900 αστυνομικοί.
Έκκληση Μακρόν για ηρεμία - Νέα απεργία στις 5 Νοεμβρίου
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. Τόνισε ότι το «δικαίωμα στη διαδήλωση» οφείλει να ασκείται με «σεβασμό», χωρίς «προσβολές» ή «βανδαλισμούς».
«Αναμένονται συγκρούσεις σε πορείες, ιδιαίτερα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις», είχαν προειδοποιήσει πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιές.
Πριν ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις, αστυνομική πηγή υπολόγιζε ότι θα συμμετείχαν περίπου 150.000 άνθρωποι εκτός της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού και ακόμη 40.000 στην πρωτεύουσα.
Σε όλη τη χώρα είχαν ανακοινωθεί περίπου 1.500 δράσεις, διαδηλώσεις και αποκλεισμοί. Οι εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο, έκαναν λόγο για περίπου 500 προγραμματισμένες δράσεις και περισσότερες από 90 διαδηλώσεις.
Η τελική συμμετοχή ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί εκ των προτέρων, καθώς οι κινητοποιήσεις συνέπιπταν με την έναρξη των σχολικών διακοπών. Τα συνδικάτα, στο μεταξύ, έχουν απευθύνει νέο κάλεσμα σε εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για απεργία και διαδήλωση στις 5 Νοεμβρίου.
«Ό,τι και να συμβεί στις 17 του μήνα, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα σε μια μέρα. Πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί για πολύ περισσότερο», δήλωσε ο Ζερόμ Ροντρίγκες, από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα των «Κίτρινων Γιλέκων». Ο ίδιος είχε χάσει το ένα του μάτι σε διαδήλωση στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2019.
Οι κινητοποιήσεις αποκτούν και πολιτική διάσταση, καθώς η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) προσβλέπει σε μεγάλη συμμετοχή και στην ενίσχυση της πολιτικής της επιρροής.
Η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι υποδαυλίζει τις διαμαρτυρίες, κατηγορία την οποία η «Ανυπότακτη Γαλλία» απορρίπτει.