Στον Γάλλο συγγραφέα Φιλίπ Ζεναντά απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ 2026, για μυθιστόρημα που διερευνά τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας.
Ο 62χρονος Φιλίπ Ζεναντά (Philippe Jaenada) τιμήθηκε με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας για το βιβλίο του «L'Inconnue du quai de Javel», στο οποίο ανασυνθέτει την υπόθεση δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας από τη Βρετάνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Με τη βράβευσή του, ο συγγραφέας διαδέχεται τον Λοράν Μοβινιέ (Laurent Mauvignier), ο οποίος είχε κατακτήσει το Γκονκούρ το 2025.
Από τα πραγματικά εγκλήματα στο βραβείο Γκονκούρ
Ο Φιλίπ Ζεναντά έχει δημιουργήσει ένα πιστό αναγνωστικό κοινό μέσα από εκτενή μυθιστορήματα που αντλούν τη θεματολογία τους από πραγματικές εγκληματικές υποθέσεις, συνδυάζοντας τη λογοτεχνική αφήγηση με την έρευνα.
Στα γνωστότερα έργα του περιλαμβάνονται τα «Sulak» (2013), «La Petite Femelle» (2015) και «La Serpe» (2017), με τα οποία εδραίωσε την παρουσία του στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία.
Το βραβευμένο «L'Inconnue du quai de Javel» συνεχίζει αυτή τη συγγραφική διαδρομή, με επίκεντρο μια δολοφονία που διαπράχθηκε πριν από σχεδόν επτά δεκαετίες.
Στην Ελλάδα, δύο βιβλία του Ζεναντά έχουν κυκλοφορήσει σε μετάφραση: «Η Νεφερτίτη σ' ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα», από τις εκδόσεις Modern Times το 2002, και «Ο κοσμοναύτης», από τις εκδόσεις Λαγουδέρα το 2006.