Πρωτοφανής κινητοποίηση παρατηρητών προετοιμάζεται στις ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, υπό το βάρος ανησυχιών για πιθανές παρεμβάσεις στην ψηφοφορία.

Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικανοί, οργανώσεις προστασίας των εκλογικών δικαιωμάτων και το υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώνουν παράλληλα εκτεταμένες αποστολές παρακολούθησης, δημιουργώντας συνθήκες ασυνήθιστα αυξημένης παρουσίας στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς μηχανισμούς με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία. Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι δικές της πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην τήρηση της νομοθεσίας και στην προστασία της ακεραιότητας των εκλογών.

Η αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς θα καθορίσει τις ισορροπίες στο Κογκρέσο και τη δυνατότητα του Αμερικανού προέδρου να προωθήσει την κυβερνητική του ατζέντα κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές για την προστασία της ψηφοφορίας

Οι πολιτειακές οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκπαιδεύσει περίπου 10.000 εθελοντές, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις συνθήκες γύρω από τα εκλογικά τμήματα και θα αναφέρουν περιστατικά που θεωρούν ανησυχητικά, ιδίως εάν συνδέονται με την παρουσία ομοσπονδιακών πρακτόρων.

Παράλληλα, η οργάνωση Common Cause έχει προετοιμάσει περίπου 16.000 παρατηρητές, ενώ ένας ευρύτερος συνασπισμός για την προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 300 οργανώσεις, κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες ακόμη πολίτες.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), οι οργανώσεις Indivisible και MoveOn, καθώς και ομάδες εθελοντών από τοπικές κοινότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται βετεράνοι, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η μεγάλη συγκέντρωση διαφορετικών ομάδων παρακολούθησης προκαλεί, ωστόσο, προβληματισμό για το ενδεχόμενο σύγχυσης έξω από τους χώρους ψηφοφορίας, ιδίως καθώς ορισμένες οργανώσεις υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τον μεταξύ τους συντονισμό.

Ειδική μονάδα κατά των παραποιημένων βίντεο και προετοιμασία για κρίσεις

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC) έχει συγκροτήσει για πρώτη φορά ειδική μονάδα κυβερνοασφάλειας, στην οποία συμμετέχουν πρώην αξιωματούχοι της CIA και του FBI.

Αποστολή της είναι ο εντοπισμός και η αναφορά περιπτώσεων διαδικτυακής παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, γνωστών ως deepfakes.

Ταυτόχρονα, Δημοκρατικοί δήμαρχοι, γενικοί εισαγγελείς πολιτειών και αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις εκλογές πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης έκτακτων καταστάσεων.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται η αιφνίδια ανάπτυξη προσωπικού της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) κοντά σε εκλογικά κέντρα, καθώς και πιθανές απόπειρες κατάσχεσης ψηφοδελτίων ή εκλογικού εξοπλισμού.

Η αντιπρόεδρος της DNC, Τζέιν Κλιμπ, υποστήριξε ότι το κόμμα δεν έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν προετοιμασία τέτοιας κλίμακας. Απέδωσε την κινητοποίηση σε δηλώσεις του Τραμπ περί πιθανής κατάσχεσης ψηφοδελτίων και παρουσίας ομοσπονδιακών πρακτόρων έξω από χώρους ψηφοφορίας.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν συγκροτήσει εκτεταμένη νομική ομάδα, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν άμεσα σε ενέργειες που ενδέχεται να αμφισβητηθούν δικαστικά κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναπτύσσει 1.000 στελέχη

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκλογικής παρακολούθησης που έχει οργανώσει μέχρι σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, περίπου 1.000 στελέχη θα αναπτυχθούν σε εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να ελέγχουν, όπως αναφέρει το υπουργείο, την τήρηση της ομοσπονδιακής εκλογικής νομοθεσίας.

Η αποστολή προβλέπεται να καλύψει και τις 50 πολιτείες, με ιδιαίτερη προσοχή σε πολυπληθείς περιοχές, περιφέρειες όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα στο παρελθόν και αναμετρήσεις που αναμένεται να κριθούν με μικρές διαφορές.

Τη δική του κινητοποίηση οργανώνει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο, σύμφωνα με το Associated Press, αναπτύσσει προσωπικό σε 22 πολιτείες, έχει στρατολογήσει σχεδόν 22.000 εργαζομένους για την εκλογική διαδικασία και συγκροτεί δίκτυο κομματικών παρατηρητών.

Τι απαντούν η κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Χαρμίτ Ντίλον, διέψευσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για παρουσία πρακτόρων της ICE στα εκλογικά τμήματα.

Ερωτηθείσα σχετικά στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο».

Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουν δώσει κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αποκλείοντας την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων ή πρακτόρων της υπηρεσίας μετανάστευσης για την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπος Λόρεν Μπις κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι καλλιεργούν ανησυχίες για την εκλογική ασφάλεια, επειδή αντιτίθενται σε μέτρα ταυτοποίησης ψηφοφόρων που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο για να διασφαλίσει ότι έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», δήλωσε.

Η ταυτόχρονη κινητοποίηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, κομματικών μηχανισμών και ανεξάρτητων οργανώσεων αναμένεται να θέσει υπό ιδιαίτερα αυξημένη παρακολούθηση την εκλογική διαδικασία της 3ης Νοεμβρίου, με τις δύο πολιτικές παρατάξεις να προσεγγίζουν από διαφορετική αφετηρία το ζήτημα της εκλογικής ακεραιότητας.