Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει τη διατήρηση της συνεργασίας του με τους υπερορθόδοξους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει την ανανέωση της πολιτικής του συνεργασίας με το υπερορθόδοξο κόμμα Ενωμένος Τοραϊκός Ιουδαϊσμός (United Torah Judaism).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό Channel 13, ο Νετανιάχου είχε σειρά πολύωρων τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαία στελέχη του κόμματος, επιχειρώντας να διατηρήσει την παραδοσιακή πολιτική τους σύμπραξη και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη συνεργασία τους με τον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, στις επαφές συμμετείχε και η σύζυγός του, Σάρα Νετανιάχου, ενώ οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, μετά τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

Οι επαφές Νετανιάχου και η στάση των υπερορθόδοξων

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναδιαμορφώσει την πολιτική συνεργασία με τον Ενωμένο Τοραϊκό Ιουδαϊσμό, ο οποίος έχει αποτελέσει επί σειρά ετών σημαντικό κυβερνητικό του εταίρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Channel 13, τα στελέχη του υπερορθόδοξου κόμματος απέφυγαν να αναλάβουν συγκεκριμένη δέσμευση, απαντώντας ότι θα «περιμένουν τις οδηγίες των ραβίνων» και προσθέτοντας πως «η κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό».

Η στάση τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη δήλωση του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επικεφαλής του κόμματος Ισραήλ Μπεϊτένου, ότι είναι διατεθειμένος να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις για τη συνεργασία με υπερορθόδοξα κόμματα, εμφανίζεται πλέον πρόθυμος να εξετάσει συμβιβασμούς ακόμη και στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας των υπερορθόδοξων, ένα από τα σημαντικότερα θέματα διαφωνίας στην ισραηλινή πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς και στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας που θα εξαρτάται από την κοινοβουλευτική υποστήριξη των αραβικών κομμάτων.

Η στάση των επτά βουλευτών και οι συσχετισμοί στην Κνεσέτ

Κατά τις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, οι εκπρόσωποι του Ενωμένου Τοραϊκού Ιουδαϊσμού, ο οποίος διαθέτει επτά έδρες στην Κνεσέτ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα προτείνουν κανέναν υποψήφιο για την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Η απόφαση διαφοροποιείται από τη μακρόχρονη πρακτική στήριξης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και διατηρεί ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές συνεργασίες του κόμματος.

Στις διαβουλεύσεις της 5ης Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι του Otzma Yehudit (Εβραϊκή Ισχύς), υπό τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εισηγήθηκαν την ανάθεση της εντολής στον Νετανιάχου. Την υποψηφιότητά του υποστήριξαν επίσης το Λικούντ και άλλοι σχηματισμοί του πολιτικού του χώρου.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί, το κόμμα Μαζί (Yachad), οι εκπρόσωποι του Ra'am και της Κοινής Λίστας, καθώς και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πρότειναν τον επικεφαλής του Yashar, Γκάντι Αϊζενκοτ.

Ο ηγέτης του Ra'am, Μανσούρ Αμπάς, υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού διαφορετικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την προτίμησή του για μια εναλλακτική κυβερνητική σύνθεση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ισραηλινής προεδρίας, ο Αϊζενκοτ συγκέντρωσε τις συστάσεις 67 από τους 120 βουλευτές, ενώ ο Νετανιάχου έλαβε την υποστήριξη 46 βουλευτών. Οι υπόλοιποι επτά, που ανήκουν στον Ενωμένο Τοραϊκό Ιουδαϊσμό, δεν πρότειναν υποψήφιο.

Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν τις προτιμήσεις των κομμάτων κατά την προεδρική διαδικασία, χωρίς να συνεπάγονται αυτομάτως ότι έχει εξασφαλιστεί μια λειτουργική κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συζήτηση για κυβέρνηση ενότητας και η παρέμβαση Χέρτσογκ

Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Λικούντ με τον πρόεδρο της χώρας, τέθηκε επίσης το ζήτημα της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ απευθύνθηκε στην υπουργό Μίρι Ρεγκέβ, επισημαίνοντας ότι οι εκκλήσεις για πολιτική ενότητα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχη στάση απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Δεν μπορείτε να καλείτε σε ενότητα και, από την άλλη πλευρά, να λέτε στον Αϊζενκοτ ότι είναι “είτε η Δεξιά είτε η Παλαιστίνη”», ανέφερε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Η Ρεγκέβ απάντησε ότι το Λικούντ δεν έχει πρόβλημα συνεργασίας με Άραβες πολίτες, αλλά διαφωνεί με πολιτικούς σχηματισμούς που, κατά την εκτίμησή της, υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Χέρτσογκ διευκρίνισε ότι, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Αϊζενκοτ και τις αραβικές παρατάξεις, δεν του παρουσιάστηκε συμφωνία συμμετοχής τους στην ίδια κυβέρνηση.

Την Κυριακή η απόφαση για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο Ισαάκ Χέρτσογκ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα γνωστοποιήσει σε ποιον πολιτικό αρχηγό θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι, παρά την αριθμητική εικόνα των συστάσεων, οι αμοιβαίοι αποκλεισμοί μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τις δυνατότητες συγκρότησης βιώσιμου συνασπισμού.

Η συνταγματική διαδικασία προβλέπει ότι ο πολιτικός αρχηγός που θα λάβει την εντολή θα διαθέτει αρχικά 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης έως 14 επιπλέον ημέρες.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις με τα υπερορθόδοξα κόμματα, η στάση του Λίμπερμαν και οι δυνατότητες συνεννόησης μεταξύ των κοινοβουλευτικών παρατάξεων αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.