Την αποφυλάκιση του 33χρονου Γιουσέφ Σιχέρ, δημιουργού του καναλιού «Κίνημα 17η Οκτωβρίου» στο Telegram, αποφάσισε η ιταλική Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι τα μηνύματά του δεν προέτρεπαν σε βίαιες ενέργειες.

Ο Σιχέρ είχε ανακριθεί την περασμένη εβδομάδα για τη δημιουργία του διαδικτυακού καναλιού, μέσω του οποίου καλούσε τους Ιταλούς πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κάθε Σάββατο, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Το περασμένο Σάββατο είχε μεταφερθεί στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου, εν αναμονή της απόφασης της αρμόδιας δικαστή.

Τι έκρινε η ιταλική Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τη δικαστή Λαντόνι, ο 33χρονος αναφερόταν στη δημιουργία ενός κινήματος πολιτών χωρίς προσφυγή στη βία.

Στην απόφασή της επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει καμία αναφορά του Σιχέρ στις σοβαρές βιαιότητες που σημειώθηκαν στην Ιταλία στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η δικαστική αυτή εκτίμηση αποτέλεσε τη βάση για την αποφυλάκισή του, διαχωρίζοντας τα καλέσματα για πολιτικές κινητοποιήσεις από τα επεισόδια που συνόδευσαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Ποιος είναι ο 33χρονος

Ο Γιουσέφ Σιχέρ διαθέτει ιταλική και μαροκινή υπηκοότητα. Είναι πτυχιούχος Επικοινωνίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες.

Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με γνωστή ιταλική εφημερίδα, καθώς και με το Ινστιτούτο Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI), έναν από τους σημαντικότερους ερευνητικούς οργανισμούς της Ιταλίας στον τομέα των διεθνών σχέσεων.