Νεκρούς και τραυματίες άφησε σοβαρό περιστατικό στη στρατιωτική βάση Γουέινραϊτ, στην Αλμπέρτα του Καναδά, όπου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά.

Τις ανθρώπινες απώλειες επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, Ντέιβιντ ΜακΓκίντι, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνδέουν το συμβάν με ισχυρή έκρηξη στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά.

Η εν λόγω φωτιά ξέσπασε εχθές Σάββατο (17/10), με τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να αναφέρεται σε «σοβαρό περιστατικό» που προκάλεσε εκτεταμένη πυρκαγιά. Στις πρώτες επίσημες ενημερώσεις δεν δόθηκε συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.

Καναδάς: «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ντέιβιντ ΜακΓκίντι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί, επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να επιχειρούν στη βάση CFB Wainwright.

«Με θλίψη ανακοινώνω ότι υπάρχουν τόσο νεκροί όσο και τραυματίες ως αποτέλεσμα περιστατικού στη βάση», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν την ευθύνη της δημόσιας ασφάλειας, συντονίζονται με την κυβέρνηση της Αλμπέρτα και τις δημοτικές αρχές. Στόχος είναι να διατεθούν όλα τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Θα έχουμε περισσότερα να πούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες και σε όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτό το τραγικό γεγονός», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον απολογισμό, ο υπουργός δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ, πολύ ρευστή και ευαίσθητη».

Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης παραμένουν σε εξέλιξη με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού. Στη διερεύνηση του περιστατικού συμμετέχει και η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP).

«Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους Καναδούς καθώς θα γίνονται διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία», διαβεβαίωσε.

Πληροφορίες για έκρηξη σε στρατιωτική άσκηση

Οι αναφορές για τα αίτια στρέφονται σε άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τη στρατιωτική βάση, πραγματοποιούνταν επί αρκετές ημέρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βλήμα πυροβολικού φέρεται να χτύπησε ενεργή γεώτρηση φυσικού αερίου εντός του πεδίου βολής, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ισχυρότατη έκρηξη.

Οι συγκεκριμένες αναφορές υποστηρίζουν ακόμη ότι το ωστικό κύμα προκάλεσε καταστροφές σε κοντινά κτίρια τακτικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, η φωτιά φέρεται να έφτασε σε χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών, όπου σημειώθηκαν δευτερογενείς εκρήξεις.

Το σενάριο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Οι καναδικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει την αιτία του περιστατικού ούτε έχουν παρουσιάσει πόρισμα για την προέλευση της πυρκαγιάς.

Καναδάς: Η πυρκαγιά πέρασε έξω από τη στρατιωτική βάση

Οι ισχυροί άνεμοι επιτάχυναν την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία ξεπέρασε την περίμετρο της στρατιωτικής βάσης Γουέινραϊτ. Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν τις προσπάθειες περιορισμού του μετώπου, κινητοποιώντας πυροσβεστικές δυνάμεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από διαφορετικές περιοχές.

Η επιχείρηση επικεντρώνεται στην προστασία ανθρώπινων ζωών, κατοικιών και κρίσιμων υποδομών, καθώς οι φλόγες επεκτάθηκαν σε εκτάσεις έξω από τη στρατιωτική εγκατάσταση.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν την περιοχή και να αφήνουν ελεύθερο το οδικό δίκτυο, ώστε να περνούν ανεμπόδιστα τα οχήματα των σωστικών συνεργείων. Κατά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, δεν είχε εκδοθεί εντολή εκκένωσης.

Κάρνεϊ: «Σοβαρό περιστατικό που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά»

Ο Μαρκ Κάρνεϊ τοποθετήθηκε για το συμβάν με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους στρατιωτικούς που επηρεάστηκαν.

«Ένα σοβαρό περιστατικό που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε στη στρατιωτική βάση Γουέινραϊτ, στην Αλμπέρτα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της επαρχίας και τους τοπικούς φορείς για τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης.

Η CFB Wainwright βρίσκεται στην περιοχή Ντένγουντ της Αλμπέρτα, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Έντμοντον, της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες στρατιωτικές βάσεις εκπαίδευσης του Καναδά. Στις εγκαταστάσεις της στεγάζονται το Καναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ελιγμών (Canadian Manoeuvre Training Centre) και το Κέντρο Εκπαίδευσης της 3ης Καναδικής Μεραρχίας (3rd Canadian Division Training Centre).