Τη συνέχιση της γερμανικής βοήθειας προς την Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Φρίντριχ Μερτς, καλώντας τη Ρωσία σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του για στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη στο Κίεβο, ενόψει των διπλωματικών επαφών των επόμενων ημερών για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται ακλόνητα στη Γερμανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική στήριξη θα συνεχιστεί, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες του «Συνασπισμού των Προθύμων» να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μερτς: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια εξαρτάται από την Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η χειμερινή βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και ότι πρόσθετη υποστήριξη θα ακολουθήσει πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές επιβαρύνουν τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

«Το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μακροπρόθεσμα και, ως εκ τούτου, η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι προς το γερμανικό και ευρωπαϊκό συμφέρον», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στη γερμανική κοινή γνώμη, ο Μερτς κάλεσε τους πολίτες να αναγνωρίσουν τη σημασία της συνέχισης της βοήθειας, σε μια περίοδο κατά την οποία διατυπώνονται ενστάσεις για το ύψος της οικονομικής και στρατιωτικής συνεισφοράς της χώρας.

«Καλώ την πλειοψηφία των Γερμανών να το κατανοήσει», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ και σύνοδος στις 19 Νοεμβρίου

Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει χωρίς μεταβολή τη βοήθειά της προς την Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη συμμετοχή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως υπενθύμισε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει συμφωνηθεί η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης ύψους 70 δισ. ευρώ για το 2026, με τον ίδιο να τονίζει ότι όλοι οι εταίροι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι φέρουν την ευθύνη, όχι μόνο οι Γερμανοί», επισήμανε, αναδεικνύοντας την ανάγκη επιμερισμού της οικονομικής και στρατιωτικής συνεισφοράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στον «Συνασπισμό των Προθύμων», με αντικείμενο τον συντονισμό της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον σχεδιασμό της βοήθειας για το 2027.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η συνέχιση της στρατιωτικής συνδρομής, οι εγγυήσεις ασφάλειας που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μετά από ενδεχόμενη εκεχειρία και ο συντονισμός των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μερτς: Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις για το μέλλον της

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Φρίντριχ Μερτς στην ανάγκη άμεσης συμμετοχής τόσο της Ουκρανίας όσο και των ευρωπαϊκών χωρών στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Μαϊάμι, υποστηρίζοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι εφόσον συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα του.

«Εφόσον συζητείται η Ουκρανία, τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι εντελώς απαράδεκτο τρίτα κράτη να συζητούν την τύχη της Ουκρανίας χωρίς να εμπλέκεται η Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν εκείνος θα συμμετάσχει. Μέχρι στιγμής, αντίστοιχη πρόσκληση δεν έχει αποσταλεί στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι μια βιώσιμη διευθέτηση του πολέμου προϋποθέτει την ουσιαστική συμμετοχή του Κιέβου και της Ευρώπης στις αποφάσεις για τις μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.

Έκκληση στη Μόσχα για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Απευθυνόμενος στη ρωσική ηγεσία, ο Μερτς τόνισε ότι «είναι ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», καλώντας τη Μόσχα να συμμετάσχει με σοβαρότητα στις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Όπως υποστήριξε, η Ρωσία πρέπει να δείξει «επιτέλους και σοβαρά» ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστώσει τέτοια διάθεση από την πλευρά του Κρεμλίνου.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, εξετάζοντας δυνατότητες περιορισμένης αποκλιμάκωσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για ευρύτερες συμφωνίες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη ανθρωπιστική εκεχειρία στην Ολέσκι, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων από την κατεχόμενη ουκρανική πόλη.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για συμφωνίες περιορισμού των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές ή για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ρωσία το έχει αρνηθεί πεισματικά μέχρι στιγμής και, με τις επιθέσεις της στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση και παγκόσμια επισιτιστική κρίση εις βάρος των φτωχότερων χωρών του κόσμου», ανέφερε.

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη, αλλά χρειάζεται ασφάλεια»

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση και τους πολίτες για τη διαρκή υποστήριξή τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνδρομής του Βερολίνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ουκρανία έχει αισθανθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι «οι γερμανικές καρδιές δεν είναι αδιάφορες», εκφράζοντας παράλληλα τη συμφωνία του με τη θέση του Μερτς για την αναγκαία ευρωπαϊκή συμμετοχή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη, αλλά χρειάζεται ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, συνδέοντας την προοπτική τερματισμού του πολέμου με την παροχή αξιόπιστων εγγυήσεων που θα αποτρέπουν νέες στρατιωτικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με κίνδυνο να υποβαθμιστούν οι συνεχιζόμενες ανάγκες της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι οι δυσκολίες της χώρας του στην αντιαεροπορική άμυνα και η ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων Patriot ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητες, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.