Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που δίνουν ανάσα στους πολίτες αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο το σήμερα και το αύριο της χώρας, θυμίζει μέσω του «Μανιφέστο» ο Νίκος Παπαθανάσης.

Το στεγαστικό, μαζί με την ακρίβεια, συνεχίζουν να αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα για τους πολίτες. Πώς τα αντιμετωπίζετε και μάλιστα στην τελική ευθεία για τις εκλογές;

Τα δύο αυτά πολυσύνθετα προβλήματα, πρωτίστως επίπτωση των δύο παρατεταμένων κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε με κάποιο μαγικό ραβδί. Ομως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι από την πρώτη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούμε δίπλα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας.

Ακριβώς χάρη στα δημοσιονομικά αποθέματα που εξασφαλίσαμε μπορούμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, σε μια εποχή που άλλες χώρες, ακόμα και ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, αναγκάζονται να αυξήσουν φόρους και να μειώσουν δαπάνες. Για την ακρίβεια, έχουμε δαπανήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, έχουμε επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες κωδικούς βασικών προϊόντων, ακόμα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις που αποδείχθηκε ότι κερδοσκοπούσαν.

Και για το Στεγαστικό, αναλάβαμε δεκάδες πρωτοβουλίες πάνω από 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα προγράμματα «Σπίτι μου», που έδωσαν στέγη σε πάνω από 24.000 πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Πολίτες οι οποίοι, πλέον, έχουν τη δική τους πρώτη κατοικία πληρώνοντας δόση δανείου μικρότερη από ένα μέσο ενοίκιο. Στο τέλος του έτους έρχεται και το «Σπίτι μου ΙΙΙ», με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και ακόμα πιο διευρυμένα κριτήρια, εισοδηματικά, ηλικιακά κ.λπ., προκειμένου επιπλέον 15.000 συμπολίτες μας να βρουν το δικό τους ακίνητο.

Πριν από λίγες μέρες, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας», ύψους 500.000 ευρώ, του πρώτου ανάλογου προγράμματος στην Ευρώπη που συνδυάζει ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση. Αμεσα θα μπορέσουν να επιδοτηθούν, με ποσοστό από 70% έως 95%, όλοι όσοι έχουν κλειστό σπίτι και έλαβαν βεβαίωση επιλεξιμότητας κατά το πρώτο στάδιο. Εμείς, απέναντι σε λαϊκισμούς και μαγικές συνταγές, συνεχίζουμε να δρούμε αποφασιστικά, χωρίς, όμως, να διακινδυνεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η ανάπτυξη δεν αποτυπώνεται επαρκώς στην καθημερινότητα των πολιτών;

Απαντούμε με πράξεις και με αδιάψευστα επίσημα στοιχεία, εθνικά και ευρωπαϊκά. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αγγίζει πλέον τα 17 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 5,6 δισ. ευρώ το 2019. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030, πόροι περίπου διπλάσιοι από την περίοδο 2021-2025.

Οι πόροι αυτοί δεν είναι αριθμοί σε έναν προϋπολογισμό. Είναι δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές υποδομές. Είναι έργα ύδρευσης, επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην καινοτομία. Είναι περισσότερη ψηφιοποίηση, νέες υπηρεσίες του gov.gr. Είναι στήριξη της επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι παρεμβάσεις για τη στέγαση, την ενεργειακή ανθεκτικότητα. Είναι ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιολόγηση των έργων, διαφάνεια και λογοδοσία. Είναι η έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες, εντός και εκτός Ελλάδος, που διαψεύδονται καθημερινά από έργα και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Το ίδιο έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου κάποιοι έλεγαν ότι θα χάσουμε πόρους.

Το ίδιο θα γίνει και με τα νέα Ταμεία –το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων– ύψους 8 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέες παρεμβάσεις για προστασία ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων κατά την πράσινη μετάβαση, επιπλέον παρεμβάσεις για το Στεγαστικό, έργα μείωσης του ενεργειακού κόστους, βελτίωση των μεταφορών ιδίως για συμπολίτες μας με αναπηρία, ενίσχυση της Περιφέρειας.

Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν ουσιαστική πρόσβαση στη χρηματοδότηση και δεν θα μείνουν πίσω;

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο DNA των πολιτικών που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Μόνο μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν δοθεί δάνεια 13 δισ. ευρώ σε 46.000 επιχειρήσεις. Το 77% είναι ΜμΕ με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και το 72% με έως 10 εργαζομένους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα προγράμματα της ΕΑΤ έχουν δημιουργήσει 383.600 θέσεις εργασίας στην περίοδο 2019-2025.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ακόμα περισσότερους πόρους που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και που αναμένεται να κινητοποιήσουν δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων ζητημάτων, όπως το Στεγαστικό, με το «Σπίτι μου ΙΙΙ».

Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Οι επόμενες εκλογές θα είναι από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2023 έγιναν πράξη. Παράλληλα, θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα ή θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, και αβεβαιότητα. Αν η χώρα, σε αυτούς τους καιρούς, θα συνεχίσει να προοδεύει έχοντας στο τιμόνι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή κάποιον από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους με ασφάλεια και από θέση ισχύος ή αν θα διακινδυνεύσει να βρεθεί απέναντι στους αντίθετους ανέμους με μια κυβέρνηση των ηττημένων.