Τη σύμβαση για την κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων στην οδό Ιπποκράτους, στην περιοχή κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της δημάρχου Πεντέλης, Νατάσσας Κοσμοπούλου.
Το έργο, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου.
Αγωγός 1.130 μέτρων με ορίζοντα ολοκλήρωσης ένα έτος
Η παρέμβαση προβλέπει την κατασκευή συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων μήκους 1.130 μέτρων, ο οποίος θα ξεκινά κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων, από την περιοχή των οδών Ιπποκράτους και Δουκίσσης Πλακεντίας, και θα καταλήγει στο ρέμα Κουφού, με ειδική πρόβλεψη για την εκβολή των υδάτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας, το έργο αναμένεται να παραδοθεί εντός ενός έτους, ενισχύοντας την προστασία μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.
«Χωρίς αναβολές, τα έργα αυτά έχουν μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στον Δήμο Πεντέλης.
Χαρδαλιάς: 64 αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική έως το 2028
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για 64 αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις σε ολόκληρη την Αττική έως το 2028.
Όπως ανέφερε, περίπου 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια συμβασιοποίησης και δημοπράτησης. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για επτά έργα, ύψους 28,87 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για εννέα ακόμη, προϋπολογισμού 87,73 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έως το τέλος του 2026 προγραμματίζεται η δημοπράτηση άλλων 12 έργων, συνολικού ύψους 127,66 εκατ. ευρώ.
«Κάθε έργο που συμβασιοποιείται και κάθε εργοτάξιο που ανοίγει αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους.
Από την πλευρά της, η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ουσιαστικό βήμα για την προστασία της πόλης, τονίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους.
Η ίδια ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία, αναφερόμενη και στις πρόσφατες παρεμβάσεις αναβάθμισης του Πάρκου «Θάλωσσι» στη Νέα Πεντέλη, καθώς και στα έργα οδικής ασφάλειας στην Παλαιά Πεντέλη.