Πονοκέφαλο με σοβαρές προεκτάσεις για την εθνική ασφάλεια προκαλούν στην κυβέρνηση οι διαρκώς αυξανόμενες ροές παράνομων μεταναστών από τις ακτές της Ανατολικής Λιβύης προς την Κρήτη.

Η Αθήνα, μετά και την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη βουλή της βορειοαφρικανικής χώρας, «βλέπει» εργαλειοποίηση του φαινομένου και εξετάζει τις δυνατότητες ανάσχεσής του.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από τις 28 Οκτωβρίου έως χθες, 3 Νοεμβρίου, έφτασαν στην Κρήτη και τη Γαύδο περισσότεροι από 1.808 παράνομοι μετανάστες από τις λιβυκές ακτές. Σύμφωνα με αναφορές που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από τα δύο αρμόδια υπουργεία, οι αφίξεις στην Κρήτη από τη Λιβύη τον Οκτώβριο έφτασαν τις 4.500, με τους περισσότερους να είναι Σουδανοί υπήκοοι.

Οι περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση είναι η Ιεράπετρα, οι Καλοί Λιμένες, το Ψαρί Φοράδα, το Ηράκλειο και η Γαύδος.

Μιλώντας χθες στη HuffPost Greece, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι το πρώτο δεκάμηνο του έτους έφτασαν στην Κρήτη και τη Γαύδο 21.000 παράνομοι μετανάστες.

«Η Λιβύη έχει πολύ μεγάλη δεξαμενή μεταναστών. Είναι ένα άναρχο κράτος. Δεν μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη. Το είδαμε και με το τουρκολιβυκό. Είναι ένας συνδυασμός αδυναμίας, γιατί έχουν αδυναμία να ελέγξουν τα σύνορά τους, και διαφθοράς. Αλλά μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρέπει να το λέμε ευθέως: υπάρχουν βαθιές σκέψεις και για εργαλειοποίηση», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Λίβυοι, έχοντας στραφεί προς το άρμα της Τουρκίας και έχοντας επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αισθάνονται ότι δεν έχουν ανάγκη για περισσότερη συνεργασία.

Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πίσω από την έξαρση του μεταναστευτικού «μπορεί να υπάρχει και κατεύθυνση». Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί την Τουρκία, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω, μπορεί». Έσπευσε, πάντως, να επαναλάβει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με την Αθήνα στο μεταναστευτικό. Από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν το πρώτο δεκάμηνο του 2026 7.000 παράνομοι μετανάστες.

«Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή συνεργάζονται. Μπορεί τα ίδια τα κυκλώματα (σ.σ. αυτά που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσαν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα), δεν λέω με κεντρική κατεύθυνση, να έχουν βρει διαδρόμους στη Λιβύη», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταναστευτική πλευρά του λιβυκού (πέραν του τουρκολιβυκού μνημονίου) ανέδειξε την περιορισμένη δυνατότητα μόχλευσης της Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, επειδή οι βάρκες ξεκινούν από την Ανατολική Λιβύη, όπου η εκεί λεγόμενη κυβέρνηση δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλωτά μέσα που παρείχε η Ελλάδα στη Βεγγάζη, καθώς και η εκπαίδευση στελεχών της λιβυκής ακτοφυλακής, δεν απέδωσαν καρπούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, τρέχουν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας δομής μεταναστών, η οποία θα εγκατασταθεί σε ακίνητο στο «Λιναρίδι», στην περιοχή «Αθανάτων» του Δήμου Ηρακλείου. Οι δε αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.