Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σύνθημα το «δώστε μου μια πρώτη ευκαιρία», υποστηρίζοντας πως ζητά μια ευκαιρία, την πρώτη, για να κυβερνήσει  αφού, οπως υποστηρίζει, τις δύο φορές το 2015 δεν μπορούσε λόγω μνημονίων, το ένα εκ των οποίων, το τρίτο και χειρότερο, το έφερε και το υπέγραψε ο ίδιος.

Πόσες όμως πρώτες ευκαιρίες έχει ζητήσει και πόσες τελικά θέλει; Το 2014 ζητούσε μια ευκαιρία, την πρώτη για να κυβερνήσει, κάτι που τελικά πέτυχε τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ζητούσε και πάλι πρώτη ευκαιρία. Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο και η προκήρυξη εκλογών με τη δικαιολογία και πάλι της… πρώτης ευκαιρίας. Αυτό έλεγε στις προεκλογικές του ομιλίες.

Το 2019, τον Ιούλιο πριν τις εκλογές, ζητούσε και πάλι μια… πρώτη ευκαιρία. Για να εφαρμόσει και πάλι το πρόγραμμά του αλλά οι πολίτες δεν πείστηκαν.

Το ίδιο κάνει και τώρα. Ζητά μια… πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει και πάλι. Μάλιστα έχει επιβάλει πλήρες σιωπητήριο στους Πολάκης της «δεύτερης φοράς που θα είναι αλλιώς» ενώ και ο ίδιος δεν μιλά για Δεύτερη Φορά Αριστερά.