Συναγερμός στη Σουηδία μετά από ύποπτα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε σούπερ μάρκετ, όπου η θερμοκρασία ψυγείων και καταψυκτών εκτοξεύθηκε στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στα συστήματα ψύξης καταστημάτων των αλυσίδων ICA και Coop καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα (2/11), προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων και την ευπάθεια των ψηφιακά ελεγχόμενων εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, κατάστημα της ICA στη σουηδική πόλη Σέμπο (Sjöbo) ανέφερε μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι οι θερμοκρασίες στα ψυγεία και στους καταψύκτες του ρυθμίστηκαν στους 50 βαθμούς Κελσίου, αποδίδοντας το περιστατικό σε επίθεση χάκερ.

Προβλήματα σε καταστήματα των ICA και Coop

Εκπρόσωπος της ICA επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν δυσλειτουργίες σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει επισήμως ότι οφείλονται σε κακόβουλη κυβερνοεπίθεση.

«Γνωρίζουμε ότι ένας περιορισμένος αριθμός καταστημάτων επηρεάστηκε στη διάρκεια της νύχτας από περιστατικό που είχε επίπτωση στα συστήματα ψύξης και κατάψυξης», ανέφερε.

Παράλληλα, η αλυσίδα Coop γνωστοποίησε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι έξι καταστήματά της αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η συνολική έκταση των ζημιών ούτε έχει επιβεβαιωθεί εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Είχε προηγηθεί μαζική κυβερνοεπίθεση στη Γαλλία

Οι εξελίξεις στη Σουηδία καταγράφονται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες γαλλικά σούπερ μάρκετ, τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, άγνωστοι δράστες απέκτησαν απομακρυσμένο έλεγχο των εγκαταστάσεων ψύξης, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων και την πρόκληση πυρκαγιών, αναδεικνύοντας σοβαρές αδυναμίες στην προστασία των διασυνδεδεμένων συστημάτων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Τα περιστατικά έχουν εντείνει τον προβληματισμό για την κυβερνοασφάλεια των εμπορικών υποδομών, καθώς η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρέμβασης σε κρίσιμες εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει άμεσες υλικές ζημιές και να θέσει σε κίνδυνο τη συντήρηση ευπαθών προϊόντων.