Αισιοδοξία επικρατεί από χθες στους εργαζόμενους της Pizza Fan για οριστική έξοδο από την κρίση στην οποία περιήλθαν μετά το λουκέτο στα καταστήματα λόγω της αποκάλυψης εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Η τριμερής συνάντηση που συνεκλήθη με πρωτοβουλία και παρουσία της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, αποδείχθηκε εποικοδομητική για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και σωματεία, αλλά και εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας.
«Ο διάλογος συνεχίζεται. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προστασία των εργαζομένων», είναι το λακωνικό σχόλιο κύκλων της Νίκης Κεραμέως την ώρα που, όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της διοίκησης αναγνώρισαν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων. Το υπουργείο Εργασίας από την πρώτη στιγμή έχει κάνει σαφές ότι κινείται εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θα εξετάσει τυχόν νομοθετική παρέμβαση εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεσμεύσεις για αποδοχές και θέσεις εργασίας
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν ότι θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου, καθώς και οι αποδοχές που προβλέπονται από τον νόμο λόγω υπερημερίας για τον Νοέμβριο. Οπως είπε, η δέσμευση αφορά τόσο τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στη μητρική εταιρεία όσο και εκείνους που εργάζονταν στα καταστήματα franchise.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Στεφανάκη, εφόσον η εταιρεία επαναλειτουργήσει, έχει δοθεί δέσμευση για τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και την επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους. Τόνισε ότι ζητούμενο είναι η πλήρης κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η οριστική εξάλειψη της υποδηλωμένης εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανάκης δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν τη μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της, εφόσον προηγηθεί ο καταλογισμός των οφειλών της προς το Δημόσιο, καθώς υποστήριξαν ότι αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς της.
«Η ενότητα και η συλλογική δράση οδηγούν σε κάποιες νίκες», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, επισημαίνοντας πως «διασφαλίστηκε πως θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν είναι στη μητρική ή συνεργάτες». Είπε ότι η εταιρεία αναγνώρισε τα δικαιώματα των υπερημεριών, ότι δηλαδή μετράνε τα μεροκάματα και του Νοεμβρίου και υπάρχει ενεργή σύμβαση, γι’ αυτό και τόνισε: «Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση, παραίτηση ή αλλαγή σύμβασης». Πρόσθεσε πως η εταιρεία δεσμεύτηκε, εφόσον ανοίξει, ότι θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας σε όλα τα καταστήματα.
Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις εξελίξεις, ενώ σημείωσε ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση προς κατάθεση στο υπουργείο Εργασίας, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της εταιρείας.
Με την πρόταση ζητούν την ενεργοποίηση των έκτακτων μηχανισμών αναστολής των συμβάσεων εργασίας με καταβολή κρατικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού καθώς και την προσωρινή ταμειακή εκταμίευση από τη ΔΥΠΑ, η οποία ανακτάται πλήρως και κατά προτεραιότητα από τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαιτίων μέσω του θεσπιζόμενου υπερπρονομίου, εξασφαλίζοντας πλήρη δημοσιονομική ουδετερότητα. Επίσης ζητούν την άμεση διοικητική απεμπλοκή 2.500 και πλέον εργαζομένων από το διοικητικό/πληροφοριακό κώλυμα που οδηγεί σε αδιέξοδο, του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», άρση της εργασιακής ομηρίας, δυνατότητα άμεσης εύρεσης νέας απασχόλησης και σύναψης σύμβασης εργασίας χωρίς συστημικά κωλύματα ή ταχεία υπαγωγή στην τακτική επιδότηση ανεργίας, και αναδρομική αποκατάσταση των ασφαλιστικών.
Οπως είπε, αναμένεται νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Χότζογλου απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο παραίτησης, απόλυσης ή τροποποίησης των συμβάσεών τους και διευκρίνισε ότι, σε περίπτωση απολύσεων, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τη νόμιμη αποζημίωση που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται και νέα συνάντηση με την εργοδοσία.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα θέλουν να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για εξαγορά του δικτύου, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι πιέζουν για αποδέσμευση των λογαριασμών της εταιρείας, τροποποιητικές δηλώσεις για την πληρωμή των οφειλών στην ΑΑΔΕ καθώς και αλλαγή διαχειριστή που θα τρέξει την επανεκκίνηση της εταιρείας.