Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τρεις κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα, που κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους, καθώς άπαντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους.
Οι κατηγορούμενοι αποδέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι λίγες ώρες πριν την τραγωδία πήγαν στην Πλάκα και διέρρηξαν το νεοκλασικό με σκοπό να κλέψουν χάλκινους σωλήνες φυσικού αερίου. Ενώπιον του Ανακριτή οι κατηγορούμενοι φαίνεται να επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την κλοπή των σωλήνων από το τραγικό αποτέλεσμα που επέφερε, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τέτοια ολέθρια εξέλιξη.
Η διαδικασία των απολογιών τους ενώπιον της 26ης Ανακρίτριας που ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2026, διήρκεσε περίπου έξι ώρες.
Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι:
- επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από την πρόκληση της διαρροής
- ο ένας απέδωσε στον άλλον την κοπή σωλήνα
- αποδέχτηκαν ότι μετά την αφαίρεση του σωλήνα, υπήρχε οσμή αερίου — ένα στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανασύνθεση των γεγονότων που προηγήθηκαν της έκρηξης.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, αποφασίστηκε η προφυλάκιση και των τριών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων αναγνώρισαν, με κοινή δήλωσή τους, τη συμβολή όσων εργάστηκαν τόσο στις επιχειρήσεις διάσωσης όσο και στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος και στα στελέχη της, εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για την καθοριστική συμβολή τους.
Παράλληλα, ευχαρίστησαν τους διασώστες που εργάστηκαν ακούραστα για την αναζήτηση επιζώντων, το Πυροσβεστικό Σώμα για την άμεση ανταπόκρισή του, καθώς και τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές για τις μέχρι σήμερα προσπάθειές τους να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές της τραγωδίας.
Οι τρεις οδηγήθηκαν στα δικαστήρια υπό τη συνοδεία στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Όταν δημοσιογράφοι τούς ρώτησαν αν θέλουν να πουν κάτι ή να ζητήσουν συγγνώμη, δύο από τους κατηγορουμένους ακούστηκαν να επαναλαμβάνουν «συγγνώμη, συγγνώμη».
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει εμπρησμό που δημιούργησε κίνδυνο για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων από πρόθεση, έκρηξη με τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή. Όλες οι πράξεις αποδίδονται κατά συναυτουργία. Το πλημμέλημα αφορά επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Πρόκειται για δύο Έλληνες, 37 και 55 ετών, και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ήταν γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες, αφού είχαν συλληφθεί στο παρελθόν 68 φορές για ναρκωτικά, κλοπές και εγκληματική οργάνωση.