Eπί σειρά ημερών το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ και επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για να ψηφίσει τελικά το 77% του νομοσχεδίου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε κατάσταση βέρτιγκο. Ζαλισμένοι από τη στάση που ακολουθήθηκε στη Βουλή και αυτή που προηγήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους βουλευτές να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Πιερρακάκη και στο τέλος να ψηφίζουν το 77% των άρθρων του νομοσχεδίου που υπερψηφίσθηκε.
Το καλύτερο το φύλαγαν στο ΠΑΣΟΚ για το τέλος αφού κατάφεραν να ψηφίσουν τα πάντα όλα. Κατάφεραν σε ένα νομοσχέδιο να ψηφίσουν και Όχι και Ναι και… παρών δημιουργώντας νέα… δεδομένα στην πολιτική σκηνή.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ είπε «Όχι» επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε «Ναι» στο 77% των άρθρων και «Παρών» στο σύνολο και έτσι δεν έμεινε κανένας… παραπονεμένος αν και στο σύνολο έμειναν όλοι… ζαλισμένοι.
Αρκεί να σημειωθεί ότι από τα 371 άρθρα του νομοσχεδίου που δεν τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν τα 285. Στην ονομαστική ψηφοφορία είπαν «Ναι» σε 9 εξ αυτών. Κατά τα λοιπά, οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκαν και μετά την ψηφοφορία προκαλώντας, όπως είναι κατανοητό, πολλά ερωτήματα.
Διότι όταν ψηφίζεις το 77% των άρθρων ενός νομοσχεδίου δεν μπορείς να ασκείς συνολικά κριτική και να κουνάς το δάχτυλο ακόμη και αν επί της αρχής ψηφίζεις Όχι. Το «παρών» ίσως να αποφασίστηκε για να μη χαλάσει το σερί του… ΠΑΣΟΚ σε σειρά νομοσχεδίων και παρεμβάσεων.
Την επόμενη εβδομάδα λογικά θα κληθεί το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Λογικά και σε αυτά θα πει Ναι όπως έκανε και πέρυσι. Εκτός και αν αποφασίσει να κινηθεί διαφορετικά υπό την πίεση των κομμάτων με τα οποία τα στελέχη του δηλώνουν πως επιθυμούν να συνεργαστούν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεκινήσει μια επίθεση κατά της κυβέρνησης και γι’ αυτά τα μέτρα προτού πει το «Ναι» αλλά και το «Παρών» –για το σερί είπαμε– χωρίς να αποκλείεται και ένα όχι επί της αρχής για το αριστερό προφίλ που κατασκευάζει το ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι το λιγότερο κοροϊδία η στάση της Χαριλάου Τρικούπη και αυτό προκαλεί και το βέρτιγκο στα στελέχη του κόμματος, πολλά εκ των οποίων δείχνουν να απορούν και να αναρωτιούνται για ποιον λόγο εμφανίσθηκαν να επιτίθενται στην κυβέρνηση.