Την επικείμενη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας αισιοδοξία για πρόοδο στο Ουκρανικό.
Την εκτίμηση ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωσε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πολύ σύντομα θα οργανωθεί μια συνάντηση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού θα μπορούσαν να συναντηθούν οι δύο ηγέτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διπλωματικές επαφές, ενώ η προοπτική απευθείας συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο παραμένει ανοιχτή.
Τριμερείς διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι
Οι δηλώσεις του Τραμπ ακολουθούν τις ανακοινώσεις της Μόσχας και του Κιέβου για την προγραμματιζόμενη συνάντηση διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Εάν πρόκειται για το εδαφικό ζήτημα, αυτό πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών. Τα άλλα θέματα αφορούν τις τεχνικές ομάδες. Όλα αυτά θα μπορούν άρα να συζητηθούν τον Νοέμβριο», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Η Ρωσία είχε επιβεβαιώσει από την Παρασκευή τον σχεδιασμό της συνάντησης, στο πλαίσιο των αμερικανικών πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία έχει ανασταλεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Οι διαφωνίες για την εκεχειρία και τον τόπο συνάντησης
Παρά την κινητικότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Οι απευθείας συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το 2025 δεν οδήγησαν σε συμφωνία, καθώς Μόσχα και Κίεβο παρέμειναν προσηλωμένα στις αντίστοιχες απαιτήσεις τους.
Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι σε άλλη τοποθεσία εκτός της Μόσχας, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην πραγματοποίηση συνομιλιών σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός πριν από την επίτευξη ουσιαστικής συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι μια προσωρινή εκεχειρία θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ανασυγκροτήσει και να επανεξοπλίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Η προγραμματιζόμενη τριμερής συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι αφορά, προς το παρόν, τις διαπραγματευτικές ομάδες. Δεν έχει ανακοινωθεί συμφωνία για απευθείας συνάντηση των δύο προέδρων, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.