Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019 και ο τρόπος που έγινε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμένουν ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα.
Ο Ποινικός Κώδικας άλλαξε τον Ιούνιο του 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση και το κόμμα του, φέρνοντας ελαφρύτερες ποινές που οδηγούσαν ακόμη και στο να μην οδηγηθούν κάποιοι στη φυλακή μετατρέποντας κακουργήματα σε πλημμελήματα ή μειώνοντας ποινές για κακουργήματα είτε αφορούσαν εγκληματικές ενέργειες, είτε εγκληματικές οργανώσεις, είτε ακόμη και αδικήματα για βιασμό.
Είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος σήμερα της ΕΛ.Α.Σ. εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους νομικούς της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εισηγήθηκε τις όποιες αλλαγές αποκρύπτοντας το βασικό σημείο που οδήγησε στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και στην εφαρμογή σε πάμπολλες περιπτώσεις, κάποιες από τις οποίες έρχονται και σήμερα στη δημοσιότητα.
Ποιο είναι αυτό το σημείο; Ότι το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες αλλαγές το φέρνει στη Βουλή η εκάστοτε κυβέρνηση. Και το ψηφίζει το κόμμα που τη στηρίζει και βουλευτές που υποτίθεται ότι ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους και τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους.
Το… άλλοθι που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανίσχυρο μπροστά στην πραγματικότητα και στα δεδομένα που υπήρξαν εκείνη την περίοδο. Και αυτά είναι αμείλικτα για τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε στην αλλαγή ο Ποινικός Κώδικας.
Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη –απάντηση στα περί αρχιερέα της διαφθοράς του Αλέξη Τσίπρα– ενόχλησαν τον πρόεδρο της ΕΛΑΣ. Αρχικά βγήκε ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ, αλλά αργά το απόγευμα έκανε δήλωση ο ίδιος για να πει «ως εδώ» εμφανιζόμενος ως θιγμένος. Και επικαλέστηκε το άλλοθι των νομικών της επιτροπής που πρότεινε αλλαγές.
Μόνο που αυτός έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή και μάλιστα την ώρα που επισήμως είχε δηλώσει πως θα ζητούσε προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του τα θύμισε αυτά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όπως του θύμισε και τα όσα έχει πει ο –επί κυβερνήσεων Τσίπρα– υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Η ψήφιση έγινε άρον άρον. Το περιεχόμενο του Ποινικού Κώδικα διευκόλυνε πολύ. Μέχρι και για τις μολότοφ έδινε ποινές πλημμελήματος, ενδεχομένως στη λογική ότι είναι επικίνδυνες αναλόγως σε ποια πλευρά βρίσκεται κάποιος. Και για τους βιασμούς προκλήθηκαν αντιδράσεις από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές που δήλωναν πως θα καταψηφίσουν. Και αυτό άλλαξε έστω και μερικώς κάτι που καταρρίπτει και το άλλοθι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Ποινικός Κώδικας όσο και ο αποκαλούμενος νόμος Παρασκευόπουλου έχουν αφήσει αναπάντητα ερωτήματα που ούτε η ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ. απαντά ούτε η δήλωση του… ενοχλημένου Τσίπρα.